Jullie bruiloft zal een van de mooiste en belangrijkste dag in jullie leven worden! Vaak zie je dat aanstaande bruidsparen meerdere maanden hard werken aan de voorbereidingen van de bruiloft. Je wil natuurlijk dat alles vlekkeloos verloopt zonder onverwachte problemen. Als trouwfotograaf is het mijn taak om jullie bruiloft tot in detail vast te leggen. Dit gaat niet lukken zonder goede voorbereidingen. Ik zorg ervoor dat ik tijdens jullie bruiloft op elk moment de mooiste foto's kan nemen en mij nergens door laat verrassen.

Om mijn rol als bruidsfotograaf goed op te nemen is voorbereiding zeer cruciaal. Nog veel belangrijker: een goede voorbereiding! Ik wil er alles aan doen om te zorgen dat jullie kunnen genieten van jullie bruiloft, terwijl we de mooiste herinneringen maken. Om te zorgen dat ik overal op voorbereid ben houden we een kennismakingsgesprek. Hier hoef je uiteraard niet voor te betalen, ook niet als je toch liever voor een andere fotograaf kiest. Kennismaken is van groot belang, al helemaal om jullie bruiloft in goede banen te laten leiden. Tijdens het kennismakingsgesprek moeten we samen naar de 'klik' zoeken: 'Gaan we samen een fijne dag tegemoet, of gaan we elkaar in de weg lopen?'. Daarnaast stellen we een draaiboek op om te zorgen dat ik een duidelijk beeld heb waar ik op welke plek mag staan.

Ik kom graag bij jullie thuis voor een intake gesprek, als jullie binnen Limburg (NL) wonen. Ik werk vanuit Maastricht en kan op die manier makkelijk bij iedereen terecht komen. Woon je daarbuiten? Dan is het misschien handiger om het gesprek online te voeren. We kunnen hiervoor bijvoorbeeld Microsoft Teams gebruiken om de details van de bruiloft te bespreken. We kijken samen wat het beste uitkomt. Het is verstandig om een goed beeld te hebben van de dagindeling van de bruiloft. Laten we dit kennismakingsgesprek dan ook niet té vroeg plannen in de voorbereidingen. Zorg ervoor dat je samen hebt nagedacht waar jullie aankleden, of jullie elkaar zien en wie erbij mag zijn. Dit helpt mij om op het juiste moment op de juiste plek te zijn. We puzzelen samen of het haalbaar is voor mij om op beide plekken foto's te maken van jullie en de mensen die jullie dierbaar zijn.

Het helpt mij om aan te geven of er bijzonderheden gebeuren tijdens bruiloft. Denk bijvoorbeeld aan een familielid die een liedje zingt tijdens de trouwceremonie, of een speech van een dierbaare. Als ik dit van te voren weet kan ik ervoor zorgen dat ik geen moment mis. Ik snap dat jullie niet altijd alles mogen weten, daarvoor heb je een ceremoniemeester op je bruiloft. Ik stem graag met de ceremoniemeester af of er bijzonderheden zijn tijdens jullie trouwdag die ik niet mag missen.

Naast de voorbereiding en de ceremonie plannen we samen hoe we de foto's maken. Het gaat dan om de bruidsreportage voor de mooiste herinneringen. Hoewel ik uren met jullie foto's kan maken moeten we samen kijken hoe we dit het beste inpassen. Meestal komen we goed uit als we een uurtje foto's kunnen maken. Het is verstandig om niet te veel mensen mee te nemen naar de fotolocatie. We willen graag mooie intieme foto's maken van jullie, het bruidspaar, zonder ongemakkelijke toeschouwers. Ik kan je aanraden om het aantal mensen te beperken tot maximaal twee: jullie chauffeur (die mag de auto in de gaten houden) en een hulpje om de prachtige bruidsjurk te fatsoeneren. Als we deze foto's met meer mensen maken dan wordt dat te druk en kost het te veel tijd.

Verder is te adviseren om een fotomomentje in te plannen om samen met de familie op de foto te staan. De ervaring leert dat iedereen graag samen met het bruidspaar op de foto wil, maar geen zin heeft daar veel tijd in te stoppen. Ik heb geleerd dat we op 30 minuten (maximaal) deze foto's kunnen maken met iedere samenstelling mogelijk. Zo heb je voor iedereen een mooie portretfoto, maar kost het niet te veel tijd. Zo kan het hele gezelschap genieten van de borrel. Schrijf van te voren op welke samenstelling van mensen je op de foto wil hebben, dan regel ik voor een goede doorloop tijdens deze foto's samen met je ceremoniemeester.

De twee fotomomenten waar jullie je best voor moeten doen zijn dus de bruidsreportage en de familiefoto's. Alle andere momenten leg ik tot in detail vast op een natuurlijke manier. Hierdoor krijg je mensen leuk, spontaan en 'als zichzelf' op de foto. Belangrijk is om te kijken dat je deze fotomomenten op een handig moment op de bruiloft gaat plannen. Het is af te raden om deze foto's te maken vooraf aan de trouwceremonie. De zenuwen maken het vaak complex waardoor je ietwat ongemakkelijk op de foto komt te staan. Dat is hartstikke zonde van de trouwfoto's! Plan je trouwreportage na de ceremonie zodat je dat zalige gevoel als 'pas getrouwd koppel' kan uitstralen op de foto. De familiefoto's kun je het beste plannen als je de mensen een hapje en drankje hebt gegeven. Je wil oma niet hangry op de foto hebben staan!

Als laatste is het goed om een beeld te hebben van het moment dat jullie feest gaat starten. Vaak wordt het avondfeest met een openingsdans gestart en gaat de DJ los. Je kan ook een totaal andere bruiloft hebben waarbij je met een walking dinner, tafel feestje of iets anders de avond met je gasten wil doorbrengen. In de regel blijf ik een uurtje op dit avondgedeelte, voordat ik naar huis ga. Hoewel ik de hele avond foto's kan maken, zul je snel merken dat het 'veel van hetzelfde' gaat worden. Op feestjes zie je ook vaker dat de drank geen positieve invloed heeft op de mensen op de foto. Ik zorg dat de sfeer erop staat zodat je prachtige foto's hebt. De grappige foto's worden meestal laat op de avond met de telefoons gemaakt.

Nadat we alles tot in detail hebben uitgewerkt, zal ik dit thuis uitwerken naar een draaiboek. Ik stuur jullie dit digitaal toe om te zorgen dat je een duidelijk beeld hebt hoe ik door de dag heen ga. Mocht er iets niet kloppen, of veranderen, dan weten we precies hoe we dat kunnen oplossen. Op de dag van de bruiloft neem ik dit draaiboek mee zodat ik gegarandeerd de mooiste foto's kan maken. Nadat het draaiboek akkoord is bevonden stuur ik de bijbehorende offerte toe. Daarin leggen we vast op welke datum ik kom en wat de kosten zijn. Op deze manier zorgen we samen voor transparante afspraken om jullie een prachtige bruiloft te bezorgen!

Stefan Oostwegel Fotografie -
De bruiloft

Hoe ga ik te werk op een bruiloft

Stefan Oostwegel Fotografie -
Vergunning gebieden natuurmonumenten

In gebieden van natuurmonumenten is het vereist om een vergunning te regelen voor het maken van foto's

Vind je dit interessant? Kijk dan eens bij

Stefan Oostwegel Fotografie -
Trouwfotograaf

Een trouwfotograaf voor de mooiste herinneringen van jullie bruiloft