De ceremonie

Tips voor het maken van de mooiste trouwfoto's tijdens de trouwceremonie

Het grote moment is aangebroken. De dag en het moment waar jullie zolang naartoe hebben geleefd gaat eindelijk beginnen! Voor mij als trouwfotograaf begint het langzaam te kriebelen: de ceremonie gaat starten. Vaak duurt een ceremonie tussen de 30 en 45 minuten, maar is het beladen met prachtige emoties en onvergetelijke momenten. Niets mag gemist worden en alles wordt vastgelegd, voor onvergetelijke trouwfoto’s.

Gasten met telefoons en camera’s

Tegenwoordig is een foto maken zo gepiept. Je pakt je telefoon en ‘klik’, klaar. De wat oudere generatie heeft vaak nog een kleine fotocamera in plaats van de mobiele telefoon. Het is zonde als jouw ere gasten, zeker de mensen in beeld, de ceremonie volgen door hun telefoon. Je krijgt dan foto’s toegestuurd van mij waar mensen naar een telefoon staren, in plaats van mensen die genieten van de ceremonie. Zorg ervoor dat mensen geen telefoons of camera’s gebruiken! Je hebt een trouwfotograaf in dienst die alle herinneringen voor jou vastlegt, je zal geen moment missen.

Indeling zaal

Je wil alle mensen die je dierbaar zijn dichtbij hebben. Het is dan ook fijn als alle stoelen en banken vooraan goed gevuld zijn. Overweeg de namen van belangrijke mensen al op een blaadje neer te zetten, zodat jouw getuigen, ouders, opa en oma, etc. op de juiste plek zitten. Ik wil graag door het midden kunnen lopen, maar ook rondom de mensen heen. Zo kan ik vanuit verschillende hoeken de mooiste foto’s maken.

De aankomst

Als de ceremonie begint, is over het algemeen de bruidegom als eerste aanwezig, waarna de bruid volgt. Vaak is het voor de bruidegom een ongemakkelijk moment, omdat hij niet echt weet wat te doen. Dit moment kun je extra bijzonder maken door de bruidegom samen met zijn moeder naar voren te laten lopen. Na een dikke knuffel en een zoen kan moeders plaatsnemen tussen het publiek vooraan. De bruidegom mag nu naast de BABS (Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand) wachten. Terwijl de prachtige muziek blijft spelen, komt de bruid naar voren. Vaak wordt de bruid ‘weggegeven’ door haar vader.

Zorg ervoor dat jullie langzaam en rustig naar voren lopen. Geniet van het moment, neem alles in je op! Dit geeft mij tijd en ruimte om foto’s te maken vanuit verschillende richtingen. Ook vooraan, wanneer jullie arriveren en de ouders gaan zitten, mag je de tijd nemen. Geef paps en mams een dikke zoen en een knuffel, en kijk ze nog eens diep in de ogen aan. Dit zorgt voor prachtige trouwfoto’s!

Zijn er kinderen bij?

Bij veel bruiloften krijgen kinderen van het bruidspaar een mooie plek vooraan bij de ceremonie. Als jullie kinderen hebben, is het bijzonder leuk om ze na de aankomst van de bruidegom naar voren te laten lopen. Ze stelen de show met hun prachtige kleding! Zo kun je de kinderen rozenblaadjes laten strooien of bellen laten blazen terwijl ze naar voren lopen. Zijn ze nog erg jong? Geen probleem! Vraag een getuige, opa of oma, of wie dan ook, om ze te begeleiden. Denk eraan, kinderen hebben een eigen wil, soms lopen zaken niet zoals we dat willen. Daar gaan we niet te veel aan doen, het zal gaan zoals het zal gaan.

Opstelling en aankleding

Jullie kunnen plaatsnemen vooraan bij de ceremonie. Het is fijn als je lekker en goed kunt zitten. Een half uur tot drie kwartier zitten op een slechte of gammele stoel is geen pretje. Zorg ervoor dat jullie de mooiste en fijnste stoelen hebben van ze allemaal! Ik loop graag voor en achter jullie langs voor het maken van de foto’s. Zorg ervoor dat de stoelen niet te ver tegen een muur of raam staan. Ook bij intieme ceremonies is het fijn als ik de ruimte heb om vanuit verschillende kanten de foto’s te maken. Je mag gerust dicht bij de gasten zitten, met de BABS tussen of voor de gasten. De kinderen mogen lekker dicht bij jullie zijn, of op een stoeltje of bankje apart.

De lach en de traan

Tijdens de ceremonie zal de BABS een prachtig verhaal vertellen over alles wat ze van jullie heeft geleerd. Zo vertelt ze hoe jullie elkaar hebben leren kennen en wat nog meer gaat komen na vandaag. Hier zitten vaak emotionele momenten bij. Zo zijn er prachtige herinneringen om met een lach aan terug te denken of juist droevige momenten die jullie hebben moeten meemaken. Als trouwfotograaf leef ik voor die lach en die traan! Beladen met emotie geeft dit prachtige beelden voor jullie om terug te kijken op een prachtige bruiloft. Verberg jullie emoties niet en laat gebeuren wat gaat gebeuren. Een zakdoekje bij de hand kan waardevol zijn om een traantje van de wangen weg te halen.

Ja, ik wil!

Het moment is aangebroken, jullie mogen gaan staan en de BABS gaat vragen om het ja-woord. Ook dit is een bijzonder prachtig moment waar ik geen seconde van wil missen. Voor de mooiste trouwfoto’s kom ik dicht bij jullie staan om iedere emotie te vangen. Kijk niet naar de BABS maar kijk elkaar diep in de ogen aan! Neem het moment in je op, luister goed en blijf naar elkaar kijken. De mooiste trouwfoto’s zijn de foto’s waar jullie genieten van het moment.

De ringen

Dan zijn we aangekomen bij de ringen. Een belangrijke verzegeling van een leven vol geluk. Jullie hebben prachtige trouwringen gekocht en zijn trots om deze te mogen dragen. Laat iemand van de kinderen of getuigen de ringen naar voren brengen. Deze persoon zal dan ook de ring aan jullie overhandigen. De BABS weet precies welke ring eerst! Dit is een zeer bijzonder moment waarbij ik erg dichtbij kom te staan. Ik wil geen moment missen en het aandoen van de ringen wil ik graag voor jullie vereeuwigen voor de mooiste trouwfoto’s. Neem de rust en de tijd. De ringen gaan altijd moeilijk om, dus heb geen stress. Als je de ring van de zijkant vasthoudt, kan ik ervoor zorgen dat ik alles prachtig zie. Neem het moment in je op!

U mag de bruid kussen!

Daar zegt de BABS eindelijk de verlossende woorden, ‘u mag de bruid kussen’. Jullie zijn bij de wet man en vrouw en mogen voor een lang en gelukkig leven genieten van de prachtige tijd die gaat komen. Vlieg elkaar in de armen, geef een dikke zoen en neem de tijd! Ik loop rondjes en maak heel veel foto’s. Zo kan ik zorgen dat ik net die ene foto heb die ik zoek! Een vlugge, ongemakkelijke zoen helpt niet voor de mooiste trouwfoto’s.

Het tekenen van de akte

Dan gaan we de akte tekenen. De ambtenaar maakt de tafel vrij om daar alle spullen op te leggen. Je krijgt een prachtige pen van de gemeente om dit te regelen. Om dit moment mooi vast te leggen, adviseer ik de volgende zaken. Zorg dat je met je rug naar de mensen staat. Zo kan ik jullie zien met de gasten op de achtergrond. Dat is veel mooier dan de muur op de achtergrond, als jullie kijken naar de gasten. Leg het bruidsboeket op tafel neer voor een mooie aankleding tijdens het tekenen. Veel ambtenaren willen dat je naar de camera kijkt voor de foto. Zelf vind ik het resultaat niet altijd even mooi en maak ik liever spontane foto’s tijdens het tekenen.

Sta als kersvers bruidspaar naast elkaar tijdens het tekenen, ik heb jullie graag samen op de foto. Tijdens het tekenen neem je de tijd en teken je niet te snel. Heb je een snelle of korte handtekening? Blijf dan even wachten met jouw pen bij het papier. Zo kan ik zeker de mooiste momenten vastleggen. Als de getuigen aan de beurt zijn, ga je naast de getuigen staan bij het tekenen. Zo hebben we een foto van de getuige samen met jullie op het belangrijkste moment van de dag. Dit geldt ook voor de kinderakte die getekend kan worden, als de gemeente dit voorziet.

Einde ceremonie

Alles zit erop, de BABS mag jullie als eerste feliciteren en rondt de ceremonie af met een mooi woordje. Hier heb je vrijheden om te doen wat je wilt. Het mooiste is als je door een middenpad onder luid applaus mag doorlopen naar de volgende ruimte, waar de rest van de dag voorzien is. Loop hand in hand, wees vrolijk en geniet van het moment!

De trouwfotograaf

Ik loop daar continu rond als trouwfotograaf en doe er alles aan om ieder kostbaar en dierbaar moment te vereeuwigen. Dit geeft de mooiste trouwfoto’s als jullie mij negeren. De stelregel is: doe langzaam, geniet van het moment en wees gelukkig. Laat alles gebeuren wat gaat gebeuren! Tijdens het aandoen van de ringen en het zetten van de handtekening zal ik jullie nog zachtjes influisteren om te treuzelen en rustig te tekenen. Kijk niet naar de camera en wacht niet op mijn teken om een volgende stap te zetten. Als ik iets wil, dan meld ik mij.

Trouwfotograaf nodig?

Ben je op zoek naar een enthousiaste en ervaren trouwfotograaf in Maastricht of Limburg? Boek nu voor de mooiste herinneringen van jouw bruiloft of klik op meer informatie om alles te weten te komen wat ik voor jullie kan doen.

Meer tips voor Trouwfotograaf

Stefan Oostwegel Fotografie - Visagie
Visagie

Tips voor de mooiste foto's tijdens de visagie

Lees verder »

Stefan Oostwegel Fotografie - Aankleden bruidegom
Aankleden bruidegom

Tips voor de mooiste foto's tijdens het aankleden van de bruidegom

Lees verder »

Stefan Oostwegel Fotografie - Aankleden bruid
Aankleden bruid

Tips voor de mooiste foto's tijden het aankleden van de bruid

Lees verder »

Stefan Oostwegel Fotografie - First look
First look

Tips voor de mooiste foto's van de first look

Lees verder »

Stefan Oostwegel Fotografie - De taart en de borrel
De taart en de borrel

De beste tips voor mooie foto's tijdens de borrel en de taart

Lees verder »

Stefan Oostwegel Fotografie - De bruidsreportage
De bruidsreportage

Tips voor de mooiste foto's van de bruidsreportage

Lees verder »

Trouwfotograaf

Als trouwfotograaf leg ik jullie bruiloft vast op een ongedwongen unieke manier. Met veel genoegen zal ik mijn rol als trouwfotograaf vervullen op jullie dag. Ik wil er voor zorgen dat jullie onvergetelijke herinneringen krijgen van jullie bruiloft. Alle mooie momenten worden op een natuurlijke manier vastgelegd, met aandacht voor de emoties om er nog jarenlang van te genieten van een prachtige bruiloft. Als trouwfotograaf richt ik mij op Maastricht, maar ook de provincie Limburg. Foto’s daarbuiten maken? Vraag naar de mogelijkheden!

Werkwijze Trouwfotograaf

Stefan Oostwegel Fotografie - De bruiloft
De bruiloft

Hoe ga ik te werk op een bruiloft

Stefan Oostwegel Fotografie - De boudoir fotoshoot
De boudoir fotoshoot

Hoe verloopt een boudoir of lingerie fotosessie?

Stefan Oostwegel Fotografie - Vergunning gebieden natuurmonumenten
Vergunning gebieden natuurmonumenten

In gebieden van natuurmonumenten is het vereist om een vergunning te regelen voor het maken van foto's

Stefan Oostwegel Fotografie - Intake bruiloft
Intake bruiloft

Een kennismakingsgesprek voor mijn rol als bruidsfotograaf

Stefan Oostwegel Fotografie - USB Stick
USB Stick

Jouw herinneringen veilig op een USB-stick

Stefan Oostwegel Fotografie - Fotoalbum
Fotoalbum

Leg je herinneringen vast in een fotoalbum

Stefan Oostwegel Fotografie - Betalen
Betalen

Hoe gaat de betaling in z’n werk?