Je bent druk bezig met het maken van je planning voor de bruiloft. Je bent hard op zoek naar een goede trouwfotograaf die de bruiloft tot in detail komt vastleggen. Het aller belangrijkste is dat jouw trouwfotograaf de herinneringen vastlegt om daar nog jaren naar terug te kijken. Maar nu is de vraag, hoe ga ik te werk als trouwfotograaf?

Ik begin de dag op het afgesproken tijdstip bij het bruidspaar op locatie. Dit kan in de ochtend zijn bij het aankleden, of juist kort voor de ceremonie. Dit is afhankelijk van het gekozen pakket. We bespreken dit uitvoerig in ons kennismakingsgesprek. Laten we voor nu ervan uit gaan dat ik aankom tijdens de make-up van de bruid. Meestal kom ik iets later dan de kapper of de styliste. Terwijl de bruid klaargemaakt wordt door de styliste en of kapper maak ik foto’s. Hierbij loop ik rond of zit ik vanuit een hoekje alles op het gemak te bekijken. Terwijl de bruid druk bezig is met het klaarmaken sluip ik stiekem wat rondjes op zoek naar kleine details die te maken hebben met de bruiloft. Denk bijvoorbeeld aan de uitnodiging, de ringen, de schoenen en allerlei andere bijzonderheden voor de trouwdag. Als trouwfotograaf ga ik graag op zoek naar de kleine details die een mooi verhaal vertellen.

Vervolgens ga ik kijken bij de bruidegom. Die heeft vaak minder voorbereidingstijd en kan tevens op een andere locatie zijn. Daar rijd ik naartoe om ook daar foto’s te maken van de sfeer, de voorbereidingen en het aankleden. Het is leuk als een naaste meehelpt om de bruidegom klaar te maken, door bijvoorbeeld de stropdas aan te doen, het jasje of de kraag netjes te maken, etc. Het mooiste is dan ook als deze ruimte voorzien is van buitenlicht (denk aan een groot raam) en een (kleine) spiegel. Let er dan ook op dat deze ruimte goed is opgeruimd, want op de foto’s zie je ieder detail. Meestal ben ik hier 30 minuten waarna ik terug rijd naar de bruid, die nu ver klaar is met make-up en de haren.

De bruid gaat nu starten om zich aan te kleden. Dit is vaak een spannend moment. Hier wil ik dan ook niets van missen! Ik hoef geen trouwfoto’s op te leveren hoe de bruid in haar jurk probeert te stappen, maar ik wil wel vastleggen hoe het trouwkleed wordt dichtgemaakt en de laatste details geregeld worden. Het mooiste is als de bruid ook hier hulp krijgt van een naaste, zoals een moeder, zus of getuige. Ik zorg ervoor dat iedereen de tijd neemt zodat ik geen moment kan missen. Ook hier zal gelden, hoe meer licht hoe beter. Let ook hier vooraf op rommel en ruim alles netjes op, zodat alles mooi uitziet in je trouwalbum.

De familie die aanwezig is begint zich langzaam klaar te maken voor het volgende. Dit kan een ‘deur scene’ zijn waarbij de bruidegom aanbelt en de bruid komt halen, of juist direct door naar de start van de ceremonie. Bij de deur scene ben ik extra aanwezig om alles vast te leggen. Dit is een moment waarbij ik mij actief bemoei waar iedereen moet staan. In mijn optiek maak ik de mooiste foto’s door binnen achter de bruid te staan voordat de deur opengaat. De familie en vrienden die aanwezig zijn mogen buiten een mooi onthaal klaarmaken om het bruidspaar te onthalen. De bruidegom nadert de deur en belt aan, terwijl de bruid achter de deur de langste minuut van haar leven aan het beleven is. Zodra de deur open gaat vraag ik het bruidspaar direct naar buiten te gaan, zodat ik buiten van alle kanten de trouwfoto’s kan maken. Het bruidspaar is compleet en kan verder gaan naar de trouwceremonie!

Bij de trouwceremonie heeft de ambtenaar de coördinatie. Dit betekent dat ik in stilte rond ga en foto’s maak van alles en iedereen op de locatie. De trouwambtenaar begint met het vertellen van een mooi verhaal, waarbij ik de vrijheid heb om in rust iedereen uitvoerig op de foto te zetten. Dit zijn spontane foto’s waar de aanwezige niets voor hoeven te doen. Uiteindelijk zal na 15 minuten de ambtenaar over gaan op het officiële gedeelte van de trouwceremonie. Als trouwfotograaf ga ik iets meer aanwezig zijn vooraan om geen moment te missen. Ik wil het bruidspaar, de getuige en de ambtenaar goed in beeld hebben. Dit doe ik in alle rust en stilte zodat ik niet in de weg sta voor alle mensen die aanwezig zijn op de bruiloft. Er worden foto’s gemaakt van het ‘ja-woord’, de ringen en de eerste zoen. Het bruidspaar kan mij volledig negeren. Ik vind mijn weg en leg alles vast. Een simpele tip voor een bruidspaar is: ‘neem alle tijd en geniet van het moment’! Hoe meer jullie genieten, hoe mooier de foto’s. We eindigen de trouwceremonie met de foto’s van de handtekening, waar ik actief zal vragen om rustig aan te doen zodat ik alles kan vastleggen.

Na de trouwceremonie worden de meeste bruidsparen overvallen door felicitaties en gelukkige mensen! Die emoties wil ik niet missen. We nemen kort de tijd zodat iedereen het bruidspaar kan feliciteren. Ik sta altijd direct achter het bruidspaar om de emoties van de mensen te vast te leggen. Direct aansluitend beginnen we met de borrel en taart aansnijden. Een moment om met iedereen na te genieten van een prachtige trouwceremonie! De taart aansnijden en het toosten wil ik graag duidelijk in beeld krijgen. Hiervoor zal ik ter plekke kort instructies geven waar je het beste kan staan. Vergeet niet te genieten van elkaar en je gast!

Dan is het nu tijd voor de bruidsreportage. Hiervoor heb je een goede bruidsfotograaf nodig om prachtige foto’s te maken. Als het aan mij zou liggen kan ik uren met het bruidspaar de mooiste foto’s maken op verschillende plekken. De praktijk wijst uit dat ik meestal een uurtje bezig ben met het bruidspaar, zodat we voldoende tijd hebben voor de mooiste trouwfoto’s en het bruidspaar terug kan gaan naar de gasten. Bij de bruidsreportage is het belangrijk dat het bruidspaar zich op hun gemak voelt. Ze nemen niet te veel toeschouwers mee. Het bruidspaar beperkt het aantal mensen tot de chauffeur (die mag de auto in de gaten houden) en een naaste die helpt met de trouwjurk of de bloemen. Meer mensen aanwezig maakt de bruidsreportage erg ongemakkelijk. Bij het maken van de foto’s voor de bruidsreportage zoeken we een guldenmiddenweg tussen ‘spontaan’ en ‘geposeerd’. Op deze manier wordt het niet ongemakkelijk en krijgen we een prachtig resultaat.

Als de bruidsreportage erop zit gaan we terug naar de gasten waar de borrel in volle gang is. Op dit moment worden de familiefoto’s gemaakt. Op iedere bruiloft wil de familie een ‘kiekje’ met het bruidspaar, voor op te hangen op de schoorsteen. Een prachtig staatsieportret waar de belangrijke mensen met het bruidspaar op de foto mogen staan. We lassen dit momentje in zodat het bruidspaar niet overladen wordt door foto’s van de smartphone en geen rust hebben op hun eigen trouwdag. De bruidsparen bereiden deze foto’s voor, door op te schrijven welke mensen in welke combinatie met het bruidspaar op de foto gaan. Ik kan aan de hand van deze lijst zorgen voor een goede, snelle doorloop zodat iedereen een prachtige foto heeft en direct weer kan genieten van de borrel. Dit is het moment dat de ceremoniemeester mij vaak helpt omdat ik de mensen nog niet zo goed ken tijdens te bruiloft.

De borrel komt ten einde en de familiefoto’s zijn gemaakt. De cateraar begint met het klaarmaken van het diner en iedereen kan genieten van een prachtig goed verzorgt maal. Ik maak foto’s hoe de mensen plaatsnemen en het eten wordt opgediend. Daarna is het tijd dat ik zelf een korte pauze inlas. Hoewel ik tussendoor genoeg momenten heb om snel een glaasje water te drinken is dit mijn eerste moment dat ik kan zitten. Ik eet dan graag een crewmaaltijd mee zodat ik op energie kan komen. Tijdens het eten worden geen foto’s gemaakt. Het maken van foto’s wordt vaak als vervelend beschouwd door de gasten. Daarnaast is het ook geen mooi gezicht als mensen kauwend op een foto staan. Het diner is een rustmoment voor ons allen.

Na het diner worden de avondgasten verwelkomt door het bruidspaar. Indien het bruidspaar foto’s van deze gasten wil hebben stellen ze zich op in de vorm van een receptie. Je ziet de klassieke receptie op bruiloften steeds minder vaak, echter is dit voor mij de enige manier om alle gasten met het bruidspaar op de foto te krijgen. Meestal sta ik een uurtje achter het bruidspaar om te zorgen dat iedereen in beeld komt die de bruiloft bezoekt.

Het is nu eindelijk tijd voor het feest. De openingsdans wordt ingezet door de DJ en iedereen staat vol trots naar het bruidspaar te kijken hoe geweldig het is om dit koppel te zien dansen voor deze openingsdans. Ik loop continue rondjes om geen enkel moment te missen en de mooiste foto’s te maken van de choreografie. Het kan voorkomen dat ik gebruik maak van flitsers, omdat het vaak te donker is op een trouwfeest voor foto’s zonder flits. Uiteindelelijk is de openingsdans klaar en gaat iedereen los op de dansvloer. Ik blijf meestal een uurtje aanwezig om foto’s te maken van iedereen die lekker aan het genieten is. Langer blijven heeft vaak geen zin. In dat geval ben ik foto’s aan het maken van mensen die meer en meer dronken worden. Hoewel dit geweldige foto’s kunnen zijn wordt de oplevering van mijn kant als bruidsfotograaf er niet beter op. Als de hele sfeer erop zit dan wordt het tijd dat ik mijn spullen pak en in stilte vertrek, nadat ik het bruidspaar een fijne avond heb toegewenst.

Direct na thuiskomst stel ik alle foto’s veilig op mijn computer. Dit kost mij gemiddeld nog twee uur werk nadat ik thuis ben om alles veilig op te slaan. Dit moet zorgvuldig gebeuren om te zorgen dat ik geen foto’s kwijt raak. De dag na de bruiloft ga ik direct op zoek naar enkele foto’s van de bruidsreportage die een korte bewerking krijgen. Deze stuur ik via whatsapp door aan het bruidspaar zodat ze al enkele foto’s hebben om te delen op social media. De daadwerkelijke oplevering kan +/- 4 weken in beslag nemen waarbij alle foto’s aangeleverd worden met een zorgvuldige professionele nabewerking.

Stefan Oostwegel Fotografie -
De boudoir fotoshoot

Hoe verloopt een boudoir of lingerie fotosessie?

Stefan Oostwegel Fotografie -
Vergunning gebieden natuurmonumenten

In gebieden van natuurmonumenten is het vereist om een vergunning te regelen voor het maken van foto's

Stefan Oostwegel Fotografie -
Intake bruiloft

Een kennismakingsgesprek voor mijn rol als bruidsfotograaf

Stefan Oostwegel Fotografie -
USB Stick

Jouw herinneringen veilig op een USB-stick

Stefan Oostwegel Fotografie -
Fotoalbum

Leg je herinneringen vast in een fotoalbum

Stefan Oostwegel Fotografie -
Betalen

Hoe gaat de betaling in z’n werk?

Vind je dit interessant? Kijk dan eens bij

Stefan Oostwegel Fotografie -
Trouwfotograaf

Een trouwfotograaf voor de mooiste herinneringen van jullie bruiloft

Stefan Oostwegel Fotografie -
Luxe trouwalbum

Prachtig luxe fotoalbum met de mooiste foto's van jullie bruiloft